Ski Cross

Ski crossissa lasketaan yhtäaikaisesti kisaa varta vasten rakennettua rataa alas neljän tai kuuden laskijan ryhmissä. Skicrossin tavoite on löytää kilpailijoiden joukosta taidoiltaan monipuolisin laskija. Rata muodostuu porteista, jotka on rakennettu sisältämään teknisiä käännöksiä yhdistettyinä erilaisten esteiden kanssa kuten kallistetut käännökset, aaltolatu, hyppyrit ja kumpareet. Rata on suunniteltu ja rakennettu niin, että kilpailijan lasku säilyy jatkuvana ja dynaamisena liikkeenä.

Välineet

Ski Crossissa käytetään pitkälti alppihiihdon kaltaisia välineitä. Välineillä on merkitystä, sillä onhan kyseessä laji jossa nopein voittaa. Kuitenkin välineillä voittamista on haluttu rajoittaa. Sen vuoksi kilpailijoiden on leimautettava kaksi paria suksia kilpailua varten, joista toisilla on kisattava. Tällä tavoin pyritään tuomaan kaikki kilpailijat samalle viivalle.

Säännöt

Laskijoista ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt voittaa karsintaryhmän. Puolet ryhmän laskijoista jatkaa seuraavalle kierrokselle, loput karsiutuvat. Viimeisessä ryhmässä – finaalissa – laskijoista ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt voittaa kilpailun.

Ski Cross on muokattu pitkälti motocrossin ja lumilautailusta tutun kilpamuodon boardercrossin konsepteista.

 

Katso lajivideo.

Lähde: Suomen Hiihtoliitto


ski cross 1

Kuva: Vianney Thibaut/Agence Zoom

ski cross 2

Kuva: Michel Cottin/Agence Zoom