Kumparelasku

Kumparelasku on arvostelulaji, jossa suoritusta arvostelee tuomarit. Arvostelussa pisteitä saadaan laskutekniikasta (50% pisteistä), hypyistä (25% pisteistä) ja ajasta (25% pisteistä). Käännöksiä rinteessä on n. 70. Lisäksi rinteessä on 2 hyppyriä, joista kilpailijan täytyy suorittaa kaksi erilaista hyppyä.

Kumparerinne on jyrkkä rata, jonka kumpareet peittävät tasaisesti. Rinteessä on vähintään yksi jatkuva oikolinja eli "ränni" ja kaksi hyppykumparetta. Kumpareradan pituus riippuu sen jyrkkyydestä, mutta vähimmillään sen tulee olla 200-250 metriä. Kumpareradan jyrkkyyden tulee olla 25 ja 30 asteen välillä. Oikolinjojen lukumäärä riippuu radan leveydestä ja sen käyttötarkoituksesta (single- tai dualkisa). Radan leveyden tulee kuitenkin olla 15-30 metrin välillä.

Arvostelu

Laskutekniikassa kiinnitetään huomio neljään avainkohtaan:

Oikolinja, eli laskijan on tultava mahdollisimman suoraviivaisesti lähdöstä maaliin.

Kontrolloitu käännös eli laskija kontrolloi vauhtiaan kääntämällä. Käännöksessä laskija pyrkii saamaan suksen leikkaamaan oikea-aikaisella painonsiirrolla· sekä laittamalla paineen monon etuosaan. Näin käännös saadaan ohjattua· haluttuun suuntaan. Jalat pyritään pitämään yhdensuuntaisina. Kontrolloidussa käännöksessä suksen kanta seuraa suksen ajolinjaa. Kantaa ei saa päästää sivulle poikittain.

Joustossa/ojennuksessa pyrkimyksenä on mukailla oikea-aikaisella joustolla ja ojennuksella kumpareiden muotoja. Suksen ja lumen pinnan välinen paine pitäisi pyrkiä säilyttämään samana.

Ylävartalo pidetään mahdollisimman eleettömänä ja ryhdikkäänä. Katse pidetään riittävän ylhäällä. Kädet ovat laskijan edessä luonnollisessa asennossa. Sauvamerkki tehdään rytmikkäästi, kevyesti ranteella kääntämällä sauvaa eteen.

Hypyissä arvostellaan kaksi erilaista hyppyä. Hypyissä pyritään mahdollisimman puhtaisiin suorituksiin eli tärkeintä hypyissä on suoritustekniikka. Toisena asiana, mitä katsotaan on ilmalento, jonka on oltava tasapainoinen ja ilmava. Hyvä ponnistus on siis kaiken perusta.

Kolmanneksi hypyissä on alastulo. Pyritään mahdollisimman pehmeään, molemmille suksille tulevaan alastuloon, josta laskusuoritus jatkuu luonnollisesti. Jokaiselle hypylle on olemassa vaikeusastekerroin.

Kumparelaskusuorituksessa laskija pyrkii tekemään siis kaiken mahdollisimman teknisesti, siististi, virheettömästi. Lisäksi laskunopeus palkitaan.

Lyhyesti kumparelaskija pyrkii suorituksessaan laskemaan niin kovaa kun mahdollista laskutekniikan siitä kärsimättä ja pyrkii valitsemaan hypyikseen riittävän vaikeat, mutta kuitenkin ne hypyt jotka osaa tehdä riittävän puhtaasti ja näyttävästi.


Himos kumpareikko Kumparelasku - Arttu Kiramo pepsimaxkumpare

Kuvat (vasemmalta oikealle) Jani Honkanen, Jaakko Kantola/Jkpromo Oy, Patrick Forsblom/Jkpromo Oy

Välineet

Freestylehiihto ei ole välinelaji verrattuna esimerkiksi maastohiihtoon tai alppihiihtoon. Aloittelija tulee toimeen ihan hyvin normaaleilla lasketteluvälineillä. Tärkeää on vain että sukset ovat hyvässä kunnossa. Pehmeä, ei liian jäykkä mono on aloittelijalle paras vaihtoehto. Normaaliin lasketteluun verrattuna sauvoista voi ottaa pois muutaman sentin. Laskijan pituudesta riippuen sauvan mitta on n. 90-120 cm. Liian pitkä sauva nousee kumpareita laskiessa liian korkealle ja vaikeuttaa käsien pysymistä edessä laskun aikana.

Sukset ovat joko erikoiskumparesuksia tai erikoispujottelutyyppisiä suksia. Tärkeintä suksessa on että siinä ei ole liikaa leikkausta. Carving suksi ei välttämättä ole paras mahdollinen suksi kumpareisiin. Kumparekäännös on erittäin nopea ja jos suksessa on liikaa leikkaavuutta, se haittaa nopeaa käännösrytmiä ja paino voi jäädä käännöksessä väärälle puolelle.

Toinen hyvä ominaisuus kumparesuksessa on keveys. Se helpottaa hyppäämistä. Suksien pituutta ei ole enää rajoitettu millään tavalla. Yleisin suksen pituus on miehillä 170-180 cm ja naisilla 160-170 cm.Parhaimmat monot kumparelaskuun ovat solkikengät. Yleensä kenkä on ratakilpakengästä astetta löysempi, pehmeämpi versio. Kenkääkin valittaessa keveys on etu. Kumparemonossa on hyvä olla etukallistusta jonkin verran. Tämä estää painon menemistä liian taakse laskun aikana.

Siteet ovat kilpasiteitä. Siteissäkin nykyajan trendi on keveys. Siteet asennetaan yleensä n.1-2cm. normaalista kohdasta eteenpäin.

Sauvojen tärkein ominaisuus on kestävyys, joten kilpasauvat ovat parhaimmat kumparelaskuun. Sauvan mitta kannattaa kokeilla ja testata itselleen sopivaksi.

Jokaisella laskijalla tulee olla laskettelukypärä.

Esimerkki onnistuneesta kumparelaskusuorituksesta:
http://www.youtube.com/watch?v=JvHV36K7IGs

Kumparelaskun arvosteluperiaatteet

Lähde: Suomen Hiihtoliitto