Big air

Big Air muistuttaa pitkälti freestylen osalajia hyppyjä, jossa kilpailija hyppää ennalta harjoitellun hypyn lajia varta vasten tehdystä hyppyristä. Big Airin suorituspaikka voikin näin ollen sijoittua hyppypaikan välittömään läheisyyteen. Big Airissa hypätään eri kokoisista hyppyreistä/bokseista. Hyppyrit ovat kaikki ns. ”upright hyppyreitä”, joissa lentorata on suhteellisen rauhallinen. Alastulo, sen jyrkkyys, pituus ja pehmeys sekä matka hyppyrin kärjeltä alastuloon eli gappi ovat onnistuneen suorituspaikan kulmakiviä.

Kuitenkin monissa hiihtokeskuksissa traditionaalisten hyppyjen harrastajia ei löydy lainkaan, mutta Big Air on suosittua, jolloin hiihtokeskus on rakentanut hyppyrinsä jonnekin turvalliseen paikkaan. Tällöin pyritään varmistamaan, ettei hiihtokeskuksen laskettelijat ns. vahingossa eksy hyppyriin ja loukkaa itseään.

Välineet

Halfpipessa, Big airissa, Freestyle streetissä käytetään muuten samoja välineitä kuin kumpareissakin mutta sukset ovat ns. twintipejä eli suksi on kannastakin taivutettu ylöspäin. Tämä mahdollistaa takaperin laskun ja hyppäämisen. Freeridessa kypärä on myöskin pidettävä päässä.

Arvostelu

Big Air on taitolaji, jossa tuomarit arvostelevat suorituksen. Big Airin ja kumpareiden hypyt ovat nykyään periaatteessa samoja. Big Airissa arvostellaan hypyn suorituspuhtautta, korkeutta, vaikeutta ja showmaisuutta.

Big Airin arvosteluperiaatteet

Lähde: Suomen Hiihtoliitto


iikso3_s